Menu

De boerenprotesten op het Malieveld. Dàt is wat leeft hier in Friesland.

In het kader van het Burgerschapsprogramma werd De Roadshow Persvrijheid afgelopen donderdag uitgenodigd op het ROC Friese Poort. Met maar liefst vier bijzondere gasten als Dirk Kooistra (CDA Noardeast Friesland), Julie Bruijnincx (D66 Leeuwarden) en Wilbert Elting (chef Nieuws van het Leeuwarder Courant), vond een mooi debat plaats onder leiding van Auke Zeldenrust (Omroep Friesland). Samen met 150 studenten zijn zij de discussie aangegaan over persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Als de leerlingen allemaal gesetteld zijn in de aula van het ROC Friese Poort en de panelleden zijn geïntroduceerd, kan de discussie beginnen. Eerst vraagt Auke de panelleden hun visie over persvrijheid. Wilbert maakt heel duidelijk dat leerlingen moeten weten dat iets niet zomaar wordt gepubliceerd. Op de redactie maken ze continu de afweging of ze iets moeten publiceren: “Afgelopen woensdag nog, waarbij een kraanmachinist omkwam bij een bedrijfsongeluk. ”  

Read more...

‘Het is een keuze om je beledigd te voelen’

Roadshow Persvrijheid kwam afgelopen woensdag langs in Amsterdam bij PACT+, school voor theater, dans, muziek en music production. Bijna honderd leerlingen gingen het gesprek aan met Wietse Pottjewijd (freelance journalist) en Daan Wijnants (VVD Amsterdam) over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. 

Initiatiefneemster en debatleidster van de Roadshow Persvrijheid Senay Özdemir start het debat met een interessante stelling die iedere Roadshow de revue passeert : ‘Vrijheid van meningsuiting betekent dat je mag beledigen.’ Een klein deel van de leerlingen steekt hun hand op. ‘Het is een keuze om je beledigd te voelen’, zegt een leerling. Wietse kan zich hier wel in vinden. ‘Het is aan de persoon of die zich beledigd voelt. Beledigen mag binnen de grenzen van de wet.’ Daan vindt dat je mensen mag beledigen: ‘Al is dat geen recht om mensen de hele tijd te beledigen, maar er is ook geen recht om niet gekwetst te zijn. Als je onderdeel bent van het publieke debat, dan is er een kans dat jouw mening als kwetsend wordt ervaringen of dat je zelf gekwetst wordt. Daar moet je mee om kunnen gaan. Je moet geen snowflake zijn, zoals ze in Amerika zeggen. Daar mag je echt álles zeggen. Dat is best een mooie oplossing. In Nederland hebben wij het anders ingericht.’

Read more...

‘We wilden weten hoe ver je kunt gaan in het beledigen van de koning’

Van de berichtgeving over de zoon van Femke Halsema tot het niet mogen beledigen van het koningshuis: we bespraken weer interessante onderwerpen bij Roadshow Persvrijheid. Het Metis Montessori Lyceum ontving de Roadshow afgelopen vrijdag. Hier gingen wij met twee groepen leerlingen (havo en vwo) het debat aan over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Te gast waren Kustaw Bessems (chef Digitaal van de Volkskrant), Yassmine el Ksaihi (D66 Amsterdam) en Zeeger Ersting (GroenLinks Amsterdam).


Read more...
Subscribe to this RSS feed