Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 577 niet laden
Menu

Een politicus, hoofdredacteur en Midden-Oosten journaliste over vijf stellingen Featured

Een politicus, hoofdredacteur en Midden-Oosten journaliste over vijf stellingen

Van de verharding tot het publieke debat tot zelfcensuur: tijdens de Roadshow zijn er een aantal thema's die de revue altijd wel passeren. Tijd om aan de hand van vijf stellingen weer te geven hoe drie vaste gasten van de Roadshow hierover denken. Aan het woord komen: Brenda Stoter Boscolo (Midden-Oosten journaliste), Francisco van Joole (hoofdredacteur van de linkse opiniesite Joop.nl) en Fouad Sidali (PvdA-wethouder van Culemborg).


Stelling 1: De algemene toon van discussies is de afgelopen jaren te hard geworden
Fouad: “De discussie rondom migratie, integratie, vrijheid van meningsuiting is wel verhard, ja.”
Francisco: “Die is wel hard, maar ik weet niet of die te hard is. Dat betekent ook dat er meer mensen opletten. Als je debat wil, zal je ook onenigheid moeten hebben.”
Brenda: “Ja, je wordt heel vaak aangevallen. Je kan het nooit goed doen. Dan schrijf ik een artikel en word ik van beide kanten aangevallen. Je wordt alsmaar in een kamp gezet. De nuance is weg. Het middengeluid is belangrijk.”

Stelling 2: We beseffen ons te weinig welke vrijheden we in Nederland hebben, en dat we die moeten koesteren 
Fouad: “Absoluut, kijk maar eens naar de landen om ons heen. Kijk maar eens 2000 kilometer verderop, naar landen als Roemenië en Hongarije. Daar kun je niet alles zeggen of niet uitkomen voor wie je bent, bijvoorbeeld homoseksueel. Daar mogen we wel bij stil staan.”
Francisco: “Alles went, op een gegeven moment vind je het allemaal vanzelfsprekend. Dat is logisch, maar wel een beetje een probleem. We zijn ons er te weinig van bewust dat we het ook kwijt kunnen raken.”
Brenda: “Dat vind ik wel. Zonder democratie geen persvrijheid en andersom. Ga maar eens naar het Midden-Oosten, dan heb je die vrijheden niet. Je bent altijd op je hoede. Zonder democratie geen persvrijheid en andersom.”

Stelling 3: Zelfcensuur is altijd een slechte zaak 
Fouad: “Zelfkritiek is goed, maar zelfcensuur gaat me te ver.”
Francisco: “Ja. Er zijn mensen die zeggen: zelfcensuur is de ergste vorm van censuur. Dat weet ik niet, maar je moet het niet doen.”
Brenda: “Nee, niet altijd. Trek het wat breder: een journalist heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als je iets schrijft, moet je je afvragen wat je ermee wil bereiken. Dingen opschrijven zonder context kan verkeerd uitpakken. “ 

Stelling 4: Er wordt in het nieuws te veel aandacht aan de etniciteit van daders besteed. In het debat net zagen we nog een leerling die geëmotioneerd raakte omdat hij vindt dat Marokkanen in de media stelselmatig zwart worden gemaakt.
Fouad: “Vaak wel. Dan is er iets gewelddadigs gebeurd, en het eerste wat mensen willen weten is: Waar komt diegene vandaan. Dat is raar. Is het erger als het een Marokkaan of moslim was? Maar er zijn altijd twee kanten aan de medaille. In de statistieken zie je Marokkanen in veel rijtjes staan, waar je liever niet gezien wilt worden.”
Francisco: “Ja, want het doet vaak niet ter zake. Bij een geweldsmisdrijf doet het bijvoorbeeld alleen ter zake als dat een belangrijke rol speelt bij het misdrijf, bijvoorbeeld bij een racistische moord. En waarom noemen we het wel bij criminaliteit, maar niet bij verkeersongevallen? Als je de etniciteit gaat vermelden: doe het dan bij alles. Dan zal je snel zien hoe belachelijk het is.”
Brenda: “Soms wordt er veel aandacht aan besteed. Het is niet altijd nodig. Maar aan de andere kant: misschien staat het voor een groter probleem. Als iemand hier geboren is vind ik dat iets anders dan een vluchteling.”

Stelling 5: De persvrijheid in Nederland staat onder druk
Fouad: “Nee. De vrijheid om te zeggen wat je wilt staat wel onder druk, doordat sommigen het nodig vinden om mensen te bedreigen.”
Francisco: “Ja, je moet oppassen. We leven in de tijd van oorlog tegen terrorisme. Het is niet levensgevaarlijk, maar het is ook niet zo dat je rustig kunt gaan slapen.”
Brenda: “Een beetje. En neem Trump, hij heeft ook invloed in Nederland en is een haatcampagne tegen de media begonnen. Ik ben wel blij met onze politici, zoals Mark Rutte, die pal achter de persvrijheid staan.”

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top