Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 577 niet laden
Menu

“Wat speelt er nu écht in de wereld?” Featured

“Wat speelt er nu écht in de wereld?”

"De media draaien eromheen."
"Hoe weet ik of ik wat ik in de krant lees de waarheid is?"

De media hebben een belangrijke rol in het publieke debat. Daar wordt dan ook flink kritiek op geleverd. Tijd voor de leerlingen van het Nova college om hun prangende vragen te stellen. Roadshow Persvrijheid was afgelopen maandag te gast op het ROC, en nam drie vaste gasten mee: Brenda Stoter Boscolo (Midden-Oosten journaliste), Francisco van Joole (hoofdredacteur van de linkse opiniesite Joop.nl) en Fouad Sidali (PvdA-wethouder van Culemborg.)De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief waarbij scholieren samen met een gerenommeerde journalist en/of politicus de discussie aangaan over de grenzen van persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

De waarheid
Een leerling steekt van wal. "De media draaien er soms om heen. Wat speelt er nu écht in de wereld? Je moet niet alles geloven wat er wordt gezegd."

Fouad: ""Dat begrijp ik heel goed. Kijk naar de berichtgeving over Israël en Palestina in verschillende landen. Die is totaal verschillend, terwijl het over hetzelfde gaat. Hierdoor krijg je het gevoel: wat is nu de waarheid? Ik ben blij dat we in Nederland leven waar je toegang hebt tot vele kanalen." 

Francisco: "Dé waarheid is ook een lastig begrip. Stukken moeten kloppen, maar feiten zijn niet voldoende. Zo was er eens een wedstrijd tussen een Duitse en Chinese auto, om te kijken welke het hardst kon. De Duitse won. In de Duitse media stond: "Duitse auto verslaat Chinese auto. In de Chinese media stond: Chinese auto tweede bij internationale autorace. Feitelijk was dat juist, maar dit voorbeeld toont aan dat dat feiten belangrijk zijn, maar niet voldoende. Het draait om de context." 

Een interessant vraagstuk: bestaat dé zuivere waarheid? En in hoeverre is de media verantwoordelijk voor onze informatievoorziening en tot op welke hoogte zijn we dat zelf door de kanalen die we uitkiezen? In de journalistiek wordt vaak gezegd: één bron is geen bron.

Nieuwsselectie
Voorafgaand aan het proces van waarheidsvinding en het bieden van context gaat de nieuwsselectie. Daarbij sneuvelen bij voorbaat al een heleboel onderwerpen die absoluut interessant kunnen zijn, maar waar geen ruimte voor is.  En dan moet er ook nog bepaald worden hoeveel ruimte er voor een onderwerp wordt gemaakt. Volgens Fouad, die zelf ook een journalistieke achtergrond heeft, doen media het nooit goed. Een leerling heeft hier dan ook nog een opmerking over: "In het NOS-journaal zie ik weleens dat ze uitgebreid beginnen met een item over wielrennen. Dan in de nieuwsflits volt: 24 doden in Israël. Waarom?"

Brenda pakt de microfoon. "Het heeft te maken met hoe vaak iets voorkomt. In het Midden-Oosten zijn dagelijks bombardementen, dat valt niet bij te houden. Wanneer het een extreem grote aanslag is komt het wél weer in het nieuws. Daarbij is nieuws dichtbij huis het interessantst, dat gaat je het meest aan. Al vind ik ook dat er te weinig aandacht voor het Midden-Oosten is hoor, ik heb er niet voor niks mijn werk van gemaakt. Maar dit is hoe het werkt."

Een andere leerling is nog niet tevreden met het antwoord: "Er was een keer een echt grote ramp in Afrika. Daar stond NIKS over op de NOS-site. Wij worden gemanipuleerd."

Francisco sluit het, veel leerlingen duidelijk niet onberoerd gelaten, debat af: "Ben je ontevreden over de nieuwsselectie? Mail! Dat is zo belangrijk voor journalisten. Een deel van hoe zij het nieuws brengen komt door de reacties van het publiek. Je hebt invloed."

 


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top