Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 577 niet laden
Menu

Leerlingen in rol van dictator tijdens les Roadshow persvrijheid: “Ik hoef geen meningen in mijn krant” Featured

Leerlingen in rol van dictator tijdens les Roadshow persvrijheid: “Ik hoef geen meningen in mijn krant”

Harde discussies. Wij en-zij denken. In deze tijd van polarisering is persvrijheid voor veel docenten geen gemakkelijk thema om in de klas te bespreken. Roadshow Persvrijheid biedt scholen een helpende hand door lesmateriaal aan te bieden. Benieuwd? We namen afgelopen donderdag een kijkje bij de les “Strepen als een dictator”.


De Unesco-leerlingen* en een enkele docent stromen het lokaal van InHolland Den Haag binnen. Senay Özdemir, initiatiefneemster van de Roadshow, wacht samen met Ewoud Butter, politicoloog en journalist, de leerlingen op. Ewoud laat de leerlingen twee Nederlandse vertalingen van de Pravda (propagandakrant van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie) zien, om te tonen hoe een krant er in een dictatuur eruit ziet. Daarna is het tijd om te beginnen. Ewoud: “Oké, beste leerlingen. Nederland is bij deze een dictatuur. Ik geef jullie allemaal een krant van vandaag. Wat moet er allemaal worden geschrapt?” Een deel van de leerlingen gaat direct aan het werk. Bij sommigen heerst nog wat verwarring. “Huh? Moeten we nu alles uit de krant halen?” En: “Ik vind eigenlijk dat je alles goed moet lezen voor je kunt gaan strepen.” De leerlingen moeten het doen met het gegeven dat ze vandaag dictator zijn. Aan de slag dus.

Twintig minuten wordt er druk overlegd en gestreept. Ewoud: ‘Oké, dictatoren. We beginnen met de voorpagina van de Volkskrant. Wat moet er allemaal uit?” Een leerling steekt direct zijn vinger op. “Het artikel waarin staat at het regeerakkoord Rutte III bijna is voltooid. In het artikel staat namelijk de kritiek dat het allemaal zo lang heeft geduurd. Dat kan niet: de regeringsstructuur in mijn land is perfect.” Hier zijn alle dictatoren het roerend mee eens. Op de volgende pagina staat een column. Kan dat dan wel in een dictatuur? Leerling: “Eruit. Ik hoef geen eigen meningen in mijn krant.” Gelach vult het lokaal. “Ik denk een column wel kan, als de inhoud goed doet aan de dictatuur”, vult Ewoud aan. Toch zitten er ook aspecten in de krant die de leiders wel goed vinden. “Ik zie een advertentie over een dagje Arnhem met vier sterren. Dat laat wel zien hoe fantastisch mijn land is. Al zou ik er nog en paar sterren bij zetten.”

Na een uurtje zit de les erop. Terwijl het lokaal langzaam leegloopt praten een paar groepjes nog wat na. Leerlingen vertellen dat ze het waarderen dat het een interactieve les is waarin ze eens niet hoeven te luisteren. Senay: “Een mooie manier om jongeren bewust te maken van het feit dat een vrije pers zoals in Nederland geen vanzelfsprekendheid is.”

*Deze les werd tweemaal georganiseerd in het kader van Unesco Scholendag, een jaarlijkse ontmoeting met workshops tussen docenten, leerlingen en andere betrokkenen van Unesco-scholen. Persvrijheid is een belangrijk thema binnen de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Normaal wordt “Strepen als een dictator” op middelbare scholen als onderdeel van een groter lespakket gegeven, met een Roadshow als afsluiting. Op de scholendag was er ook een Roadshow voor docenten.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top