Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 577 niet laden
Menu

NOS-presentator Jeroen Overbeek te gast bij Roadshow Persvrijheid Featured

NOS-presentator Jeroen Overbeek te gast bij Roadshow Persvrijheid

“Kijken mensen dan nieuws voor de sappigheid, en niet om meer te weten te komen?” “Dat commerciële inhoud losstaat van de redactionele inhoud is een sprookje.” Het bezoek van Roadshow Persvrijheid aan Hogeschool Codarts in Rotterdam leverde weer interessant discussiemateriaal op. Circa tachtig leerlingen, met Jelle van ’t Hoff als debatleider, gingen het debat aan met Jeroen Overbeek van het NOS Journaal en freelance journalist Hans van Willigenburg. 


De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief waarbij scholieren samen met journalisten en/of politici de discussie aangaan over de grenzen van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Voorafgaand aan het bezoek van de journalist bereiden de leerlingen zich voor met gratis lesmateriaal dat wordt verzorgd door Stichting Nieuws in de klas. Senay Özdemir introduceert het debat door te vertellen hoe ze na de aanslag op Charlie Hebdo Roadshow Persvrijheid heeft opgericht en laat een video zien. Voordat het debat echt begint wil Overbeek vast zijn centrale boodschap meegeven. "De cliffhanger is: het gaat in een debat om de nuance, het is niet zwart/wit. Iets is vaak anders of ingewikkelder. Je mening snel geven is veel makkelijker dan neutraal andere meningen en feiten brengen." Van Willigenburg is daarentegen begonnen als opiniejournalist. "IK moest juist een mening hebben. Ik was een plaaggeest voor sommige mensen, ook voor het NOS journaal." 

Commercie of een onafhankelijke positie
“Ik geloof dat de bewering dat redactionele inhoud losstaat van commerciële inhoud, zoals net getoond in het introductiefilmpje, een sprookje is. De NOS heeft een kijkcijfermannetje. Is marktaandeel dan erg belangrijk bij het NOS journaal?” zegt van Willigenburg.
Overbeek: “Nou, we willen alle doelgroepen bereiken, dus we hebben een nieuwsbehoeftemodel ontwikkeld. In de vroege ochtend zit niemand op een uitgebreid journaal te wachten. Dan heb je haast, je kent het wel. Dus dan wil je snel
bijgepraat worden. ’s Avonds kan je even achterover leunen en zoeken we de verdieping op. Dit model richt zich vooral op de vorm van de inhoud. Dit heeft dan ook niets met commercie te maken. Denk vooral niet: wij brengen nieuws, en zoek het uit.” Van Willigenburg reageert: “Je begint met de vraag: wat wil de consument. Dit is een commerciële vraag die je stelt als je een bedrijf bent. De NOS moet deze vraag absoluut niet stellen.” Overbeek: “Nee, we kijken naar de behoefte op een bepaald moment van de dag en welke vertelvorm dan past. Lang, kort, achtergrond, enz. Online kun je lezen bij ons hoe genuanceerd dat werkt. Anders zouden we jullie, de jongeren, niet bereiken. Dat kan niet. We zijn er ook voor jullie.” 

Keuzes op de redactie
Een leerling steekt haar hand op. “De NOS maakt het één belangrijker onderwerp dan van het ander. Dus dan leg je wel wat op.” Overbeek: “Ja, we selecteren uit wel honderd nieuwszaken. Wat kies je?
Je beslist bijvoorbeeld om iets uit te zenden omdat het consequenties voor ons in Nederland heeft. Daarbij misstaat het niet om af en toe te noemen waarom iets belangrijk is.” Van Willigenburg: Wat een goed vraagstuk. Zoom eens in op de zendtijd die ging naar het presidentschap in Amerika. Hoeveel invloed heeft dat nu op ons? Het is een eindeloos opgevoerde soap.” Een leerling staat op. “Ja! En de Duitse verkiezingen kregen weer veel minder aandacht dan de Amerikaanse. Misschien is dit een beetje saai?”  Overbeek: “Er waren bij de NOS vrij veel berichten over Duitsland, maar die zijn misschien slechter gelezen. Is dat dus de filterbubbel waar je in zit?Ik denk dat dit komt omdat het er in Amerika wat sappiger aan toe ging, tot moddergooien aan toe.” Een leerling vraagt zich af of mensen dan nieuws voor de sappigheid kijken, en niet om meer te weten te komen. “Nee, maar ze vormen bij het lezen van zulk nieuws snel een mening die ze graag op social media delen.”

Keuzes maken op de redacties betekent ook dat er over bepaalde dingen niet gepubliceerd wordt. Van Willigenburg: “Ik zou een moord doen voor twee Ruslandcorrespondenten bij het NOS.” Özdemir stapt naar voren om te reageren. “In Rusland is de kans om vermoord te worden groot. Naar Syrië gaat zeker geen journalist. Het is heel moeilijk om als baas van bijvoorbeeld de NOS je medewerker naar zo’n gebied te sturen. Een organisatie moet wel voor hun mensen zorgen.”
Overbeek: “Ja, Syrië is oorlogsgebied. Dat is precies het punt. Als je ernaartoe gaat, kun je doodgaan. Is dat het waard?”

Een vraag om over na te denken en over na te praten, hieronder bij de comments. Debatleider en leerling Jelle van 't Hoff over de Roadshow 
"Mijn schoolgenoten hebben mij voorgedragen om de Roadshow te presenteren. Ik was erg benieuwd naar het project en vertel graag. Het ging anders dan ik had verwacht. Ik had verwacht dat het wat statischer zou zijn, meer als een interview. Hans en Jeroen gingen echt in discussie met elkaar. Al met al is de Roadshow een leerzaam initiatief voor jongeren. Ik denk dat men soms teveel regels wil voor de pers. Het is van belang dat media moeten kunnen publiceren wat zij nodig achten. Of mensen zich er aangesproken of beledigd door voelen, is aan henzelf." 
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top