Menu

In gesprek met Jeroen Overbeek over persvrijheid Featured

In gesprek met Jeroen Overbeek over persvrijheid

Als presentator van het NOS-Journaal is Jeroen Overbeek één van de bekendste journalisten. Hoe denkt hij over het thema van de Roadshow, persvrijheid?


 

Wat is persvrijheid volgens u? 
"Volgens mij is persvrijheid een heel groot goed - dat je vooraf zonder censuur kunt publiceren, om mensen te informeren over wat er gebeurt in onze samenleving. Persvrijheid is één van de fundamenten van onze democratie."

Kunt u uitleggen waarom persvrijheid zo belangrijk is? En wat is het belang om specifiek het gesprek met jongeren aan te gaan?
"Als je kijkt naar sommigen landen dan zie je hoe belangrijk het is om vrije media te hebben die open en onbevangen nieuws kunnen garen en verspreiden. Zodat mensen zelf een mening kunnen vormen en meedoen in de samenleving. Ik vind het leuk om dat aan jongeren over te brengen. Dat ze beseffen dat persvrijheid niet vanzelfsprekend is in de wereld, dat je die moet koesteren. Daarom doe ik graag mee aan de Roadshow Persvrijheid." 

Voert u elders weleens gesprekken over persvrijheid?
"Ja weleens op de redactie van NOS en in de trainingen die ik heb mogen geven aan journalisten uit Afrika en Azië."

Na de discussie gaven leerlingen aan dat ze het jammer vonden dat u uw mening niet kon geven, omdat u vanuit de NOS neutraal moet zijn. Hoe vindt u het om uw mening in het openbaar altijd voor u te houden? Is dat moeilijk?
"Nee hoor, dat vind ik niet moeilijk. Dat is juist mijn vak: me zo neutraal mogelijk, open en onbevangen opstellen - we zijn tenslotte voor iedereen. Ik ben nieuwsgierig naar de mening van anderen en doorvragen levert meestal nieuwe inzichten of interessante gedachten op. Soms zit iets net even anders in elkaar dan je denkt of is ingewikkelder dan het lijkt. Bovendien: ik denk niet dat kijkers op mijn persoonlijke mening zitten te wachten bij nieuwsberichten." 

Hoe vindt u dat het in Nederland is gesteld met de persvrijheid?
"Gelukkig is persvrijheid bij ons in artikel 7 van de Grondwet vastgelegd."

Een blik in de toekomst. Denkt u dat er over tien jaar dingen zijn veranderd op het gebied van persvrijheid, in Nederland?
"Tien jaar is wel heel ver vooruitkijken. Mijn wens is dat persvrijheid gewaarborgd blijft in ons land."

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top