Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 577 niet laden
Menu

Interview met Tom Kleijn en Sinan Can Featured

Sinan Can en Tom Kleijn, te gast bij de laatste Roadshow in Rotterdam, geven hun mening over drie actuele, prikkelende stellingen over thema´s die tijdens eerdere Roadshows onderwerp van discussie waren.De persvrijheid in Nederland gaat achteruit 
Sinan: “Weet ik niet. Wat ik wel merk is dat het bij ministeries en voorlichters steeds moeilijker wordt om informatie te krijgen.”
Tom: “Ja, die voorlichters vertragen de boel ontzettend. Wanneer er iets goed gaat bij een bedrijf of ministerie, kun je morgen langskomen. Maar als je met een kritische vraag komt dan gaat het allemaal moeilijk. Juridisch gezien gaat de persvrijheid niet achteruit, maar in de praktijk is het wel lastiger om aan je informatie te komen.”Sinan: “Dus niet de persvrijheid, maar de transparantie gaat achteruit.”

Bepaalde groepen, zoals moslims en Marokkanen, worden stelsmatig zwartgemaakt door de media
Tom: “Nee. Stelsmatig? En door de media? Ik kan daar niet zo 1,2,3 bewijs voor vinden.”
Sinan: “Dat klinkt bijna als een kwaadaardig plan waarbij redacties afspraken hebben gemaakt om dat aan één stuk door te doen.”
Tom: “Zij worden wellicht wel teveel als stereotypen neergezet. Wat overigens ook per medium verschilt. Het ene medium zou ze zwartmaken, het andere medium wordt ervan beschuldigt dat ze weer zo’n knuffelmarokkaan hebben gevonden die het allemaal zo goed doet.”

De algemene toon van discussies is te hard
Sinan: “Nou ja, te hard. Ik vind vooral dat er teveel meningenfabriekjes zijn. Er zijn te veel mensen die ergens geen kennis, maar wel een mening over hebben. Dat zie ik ook bij columnisten. Dat vind ik erg vervelend.”
Tom: “Het midden, de genuanceerde mening, is helemaal weg. Je bent voor of tegen. Je kan niet genuanceerd over bijvoorbeeld Zwarte Piet of Trump denken. Het is zo zwart-wit.”
Sinan: “Soms wordt er ook van journalisten verwacht dat zij stelling innemen. Waarom zou ik continu mijn mening moeten geven? Ik praat alleen over onderwerpen waar ik echt iets van af weet.”

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top