Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 573 niet laden
Menu

De multiculturele samenleving als verbinding Featured

Het Sweelinck College in Amsterdam Het Sweelinck College in Amsterdam

AMSTERDAM – Ruim vijftig leerlingen van het Sweelinck College zijn woensdag het gesprek aangegaan met Ewoud Butter, onderzoeker en hoofdredacteur van het weblog Republiek Allochtonië. Over de aanslagen in Brussel, maar ook over mediawijsheid en de vrijheid van meningsuiting.


Docent maatschappijleer en –wetenschappen Tanja Odijk wijst aan het begin van de Roadshow naar een wereldkaart waarop 56 punaises zijn aangebracht. De punaises symboliseren welk bloed er door de aderen van de derdejaarsleerlingen stroomt. “Bij ons komen leerlingen veel in aanraking met veel etnische, culturele en religieuze groeperingen”, zegt Odijk. “Scholieren stuiten daardoor op andere denkbeelden en dat stimuleert ze om een eigen mening te vormen. Vrijheid van meningsuiting is bij ons een groot goed.”

Mediaconsumptie
Ewoud Butter gebaart naar de wereldkaart. Naast de journalistiek houdt hij zich veel bezig met onderzoek op het gebied van radicalisering, polarisatie en participatie. “Jouw referentiekader is dus eigenlijk maar een klein onderdeel van de werkelijkheid”, zegt hij tegen de leerlingen. “Wees kritisch en geloof niet alles wat je ziet, hoort of leest. Vraag je altijd af wat het belang van de ander is. Sommige mensen verspreiden namelijk bewust verkeerde informatie.”
“Ook op Facebook?” vraagt een leerling.
Butter knikt. “Oók op Facebook.”

Dat de mediaconsumptie zich grotendeels heeft gedigitaliseerd, blijkt ook uit een rondgang onder de scholieren. Leerlingen halen hun nieuws overwegend van het internet (NOS, RTL, NU.nl, De Telegraaf) en sociale media (Facebook en Twitter). Bij vier gezinnen valt dagelijks een krant op de deurmat. “De artikelen in kranten zijn niet zo interessant”, vindt een leerlinge. “Daarom lees ik het nieuws op Twitter of hoor ik het van vrienden.”

Diversiteit
Naast de noodzaak tot bronverificatie en reflectie op de eigen mediaconsumptie komt ook de diversiteit van Nederlandse redacties ter sprake. Als een leerlinge opmerkt dat de bomaanslagen in Turkije aanzienlijk minder prominent in de media verschenen dan ‘Parijs’ of ‘Brussel’, knikt Butter.

“Dat heeft te maken met de verbondenheid die mensen voelen bij het land, maar ook met hoe de Nederlandse media momenteel zijn samengesteld”, legt hij uit. “Nieuwsredacties bestaan veel uit blanke, hoogopgeleide mannen van vijftig jaar: de journalistiek als ‘wit’ beroep in een multiculturele samenleving. Dat heeft invloed op de berichtgeving.” Een leerlinge kijkt even naar de wereldkaart. Dan zegt ze resoluut: “Ankara, Brussel of Parijs: het maakt mij echt niet uit waar je vandaan komt. Je moet elkaars mening respecteren. Ook al ben je het er niet mee eens.”

De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief en opgezet na de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Het maatschappelijke debat wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top