Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 573 niet laden
Menu

Scholieren in discussie tijdens Roadshow Persvrijheid Featured

Scholieren in discussie tijdens Roadshow Persvrijheid Foto: Ditta Terpstra

DEN HAAG - Basisschool ’t Galjoen in Den Haag krijgt als eerste basisschool in Nederland bezoek van de Roadshow Persvrijheid. Circa zestig leerlingen gaan dinsdag 14 juni 2016 het gesprek aan met de Nederlandse televisie- en radiopresentator Roelof Hemmen.


De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief waarbij scholieren samen met een gerenommeerde journalist de discussie aangaan over de grenzen van persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Voorafgaand aan het bezoek van de journalist bereiden de leerlingen zich voor met gratis lesmateriaal dat wordt verzorgd door Stichting Nieuws in de klas.

Mediaconsumptie
De aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo vorig jaar heeft de maatschappelijke discussie over vrijheid van meningsuiting en persvrijheid aangewakkerd. Docenten op het voortgezet onderwijs worstelen met de vraag hoe ze deze onderwerpen kunnen behandelen in schoolklassen met leerlingen met een niet-westerse achtergrond.

De Roadshow Persvrijheid heeft voor docenten, onderwijsspecialisten en beleidsmedewerkers een methode ontwikkeld om met deze jongeren in gesprek te gaan. Wat is nieuws en door wie wordt dat bepaald? Hoe is de vrijheid van meningsuiting geregeld in Nederland? En is er iets veranderd na de aanslag op Charlie Hebdo? Door het gesprek aan te gaan met journalisten krijgen jongeren niet alleen kennis aangereikt, maar worden zij ook bewust van hun eigen mediaconsumptie.

Eerste basisschool
Een jaar na de oprichting in 2015 heeft de Roadshow ruim dertig bijeenkomsten georganiseerd op zowel het voortgezet onderwijs als regionale opleidingscentra (ROC). Twintig journalisten en politici zijn sindsdien het debat aangegaan met meer dan 2.000 scholieren, waarvan driekwart multicultureel was. Basisschool ’t Galjoen is de eerste basisschool die de Roadshow Persvrijheid bezoekt.

De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief en wordt gesteund door de NVJ, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top