Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 573 niet laden
Menu

'Alle mensen zijn gelijk, je mag niemand kwetsen' Featured

Leerlingen van OBS Het Galjoen in gesprek met Roelof Hemmen ©Els Anker Leerlingen van OBS Het Galjoen in gesprek met Roelof Hemmen ©Els Anker

DEN HAAG - Basisschool ’t Galjoen in Den Haag heeft als eerste basisschool in Nederland bezoek gekregen van de Roadshow Persvrijheid. Ruim veertig leerlingen gingen dinsdag het gesprek aan met de Nederlandse radiojournalist Roelof Hemmen (BNR Nieuwsradio en oud-presentator van RTL Nieuws).


De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief waarbij scholieren samen met een gerenommeerde journalist of politicus de discussie aangaan over de grenzen van persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Voorafgaand aan het bezoek van de journalist bereiden de leerlingen zich voor met gratis lesmateriaal dat wordt verzorgd door Stichting Nieuws in de klas .

Goed of fout
Voordat het debat van start gaat heeft gespreksleider Malika Chtatou een belangrijke boodschap voor de scholieren. “Er bestaat geen goed of fout. Ik verwacht dat je je mening geeft zónder dat je je hoeft in te houden voor de ander”, aldus Chtatou. “Want daar gaat het vandaag om: respect voor elkaar en de vrijheid om je mening te uiten.”

Het debat wordt aangezwengeld met een rondvraag over social mediagebruik. Op één meisje na beschikken alle kinderen over Facebook, Instagram, Snapchat en/of Twitter. “Ik mag geen smartphone van mijn moeder”, zegt het meisje bijna verontschuldigend tegen haar klasgenoten. “Mama vindt dat ik beter kan studeren dan dat ik op internet bezig ben.” Haar ogen dwalen even naar Roelof Hemmen, maar dan recht het meisje haar rug. “En ik vind dat ze gelijk heeft.”

Kwetsen
Tijdens de anderhalf uur durende discussie komen er diverse onderwerpen aan bod, waaronder de maatschappelijke functie van kritische journalistiek, de pluriformiteit op redacties en het belang van mediawijsheid. Gedurende het debat staan de leerlingen soms lijnrecht tegenover elkaar, maar is er vooral sprake van wederzijds respect. “Wat vinden jullie? Betekent vrijheid van meningsuiting dat je mensen mag discrimineren?” Roelof Hemmen kijkt de gymzaal rond.

De scholieren houden bijna allemaal het rode kaartje omhoog, een teken dat ze het oneens zijn met de stelling. “Alle mensen zijn gelijk. Je mag mensen niet kwetsen”, reageert een leerling.
“Maar dan mag je zelf ook niet alles zeggen.”
“Dat maakt niet uit”, antwoordt de jongen vastbesloten. “Iemand kwetsen doet meer pijn dan dat je iets niet mag zeggen.”

De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief en wordt gesteund door de NVJ, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top