Menu

DOELSTELLINGEN ROADSHOW

  1. Jongeren voelen zich gehoord. Tijdens de Roadshow Persvrijheid worden jongeren zeer serieus genomen. Ze krijgen twee weken lang gratis een krant op hun huisadres bezorgd en ze besteden minimaal twee lesuren aan persvrijheid met materiaal dat speciaal is ontwikkeld door organisatie Nieuws in de klas. Met deze voorbereiding gaan ze in debat met gerenommeerde journalisten, waarbij ze nadrukkelijk worden uitgenodigd hun visie te geven en kritische vragen te stellen. Ook jongeren, die zich achtergesteld en niet-gehoord voelen, krijgen op deze manier de kans om actief mee te doen aan de discussie.

  2. Jongeren krijgen kennis aangereikt. De Roadshow Persvrijheid werkt met educatief materiaal waarin wordt uitgelegd hoe persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn geregeld volgens het Nederlandse recht. Jongeren leren wat hun rechten, plichten en verantwoordelijkheden zijn, en wat de juridische en historische achtergrond van de Nederlandse vrijheden en beperkingen inhoudt. Daarnaast krijgen ze inzicht in de manier waarop redacties werken en de keuzes die journalisten maken.

  3. Leerlingen leren tijdens de Roadshow (o.a. door het lezen van verschillende kranten) wat betrouwbaar nieuws is en waar ze dat kunnen vinden, hoe (nieuws-) bronnen op redactie worden beoordeeld en hoe jongeren nieuws zelf kunnen inschatten Aangezien jongeren hun informatie grotendeels van internet halen is het van het grootste belang ze te leren hoe ze informatie kunnen beoordelen op betrouwbaarheid.

  4. De Roadshow Persvrijheid plaatst zaken in perspectief, met name voor jongeren met een niet-westerse achtergrond. Er bestaat in Nederland een lange traditie van satire en bespotting van andersdenkenden. Maar ook in niet-westerse landen zijn cartoons van oudsher een middel om commentaar te leveren op machthebbers, dictators en andersdenkenden. In dictaturen zijn cartoons vaak de enige geoorloofde manier van kritiek, en daarom een zeer belangrijke vorm van communicatie. De webpagina van het Egyptische dagblad Al-Ahram laat zien dat Egyptische tekenaars het opnemen voor hun Franse collega’s, met wie ze het waarschijnlijk qua inhoud niet eens waren.

  5. Jongeren worden zich er tijdens de Roadshow Persvrijheid van bewust dat zij over niet al te lange tijd, als journalist, in de politiek, in het onderwijs, als burger en als ouder, de verantwoordelijkheid zullen dragen voor de maatschappij, waarvan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting een essentieel onderdeel zijn. Tijdens de Roadshow Persvrijheid kunnen ze vragen stellen en advies krijgen over hun eigen rol in de media, als toekomstig journalist, opiniemaker, afnemer van het nieuws of anderszins.

Wilt u de Roadshow Persvrijheid ook bij u op school? Dat kan. Stuur een mail naar Senay Ozdemir, projectleider, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar +31648959144. 

De Roadshow Persvrijheid ook op Belgische scholen te boeken.