Menu

De boerenprotesten op het Malieveld. Dàt is wat leeft hier in Friesland. Featured

De boerenprotesten op het Malieveld. Dàt is wat leeft hier in Friesland.

In het kader van het Burgerschapsprogramma werd De Roadshow Persvrijheid afgelopen donderdag uitgenodigd op het ROC Friese Poort. Met maar liefst vier bijzondere gasten als Dirk Kooistra (CDA Noardeast Friesland), Julie Bruijnincx (D66 Leeuwarden) en Wilbert Elting (chef Nieuws van het Leeuwarder Courant), vond een mooi debat plaats onder leiding van Auke Zeldenrust (Omroep Friesland). Samen met 150 studenten zijn zij de discussie aangegaan over persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.


Als de leerlingen allemaal gesetteld zijn in de aula van het ROC Friese Poort en de panelleden zijn geïntroduceerd, kan de discussie beginnen. Eerst vraagt Auke de panelleden hun visie over persvrijheid. Wilbert maakt heel duidelijk dat leerlingen moeten weten dat iets niet zomaar wordt gepubliceerd. Op de redactie maken ze continu de afweging of ze iets moeten publiceren: “Afgelopen woensdag nog, waarbij een kraanmachinist omkwam bij een bedrijfsongeluk. ” 

Fake News
Aan Julie vraagt Auke over haar relatie met de pers en of ze wel eens ruziemaken. Julie benadrukt juist dat politici en journalisten elkaar nodig hebben. De pers controleert op het functioneren van de gemeente en politici hebben journalisten nodig om hun boodschap over te brengen. Ze vertelt over een heel belangrijk leermoment waarbij ze op Twitter Leeuwarder Courant beschuldigde van het verspreiden van ‘fake news’. Achteraf bood ze haar excuses aan. Julie: “Het artikel van de LC was feitelijk onjuist, maar het gebruik van de term fake news mijnerzijds was een te zware term. Dus ik weet nu dat ik niet zo snel fake news moet zeggen. Maar ik heb er wel voor gekozen om die bewuste tweet niet weg te halen. We maken fouten en we leren van elkaar.” Dirk vult aan dat het op sociale media soms wel erg ver gaat: ”Het is zo makkelijk om allerlei beschuldigingen te maken naar elkaar. Beledigen mag gewoon niet.”Daar is het een leerling absoluut niet mee eens en vraagt om de microfoon: ‘Waarom mag je iemand niet beledigen? Tuurlijk mag dat wel. We leven toch in een vrij land? We zouden toch gewoon alles tegen elkaar moeten kunnen zeggen? Als de ander zich beledigd voelt, is dat zijn probleem!” Zijn maatje wil ook de microfoon: ”Je leeft toch niet in een vrij land als je niet alles mag zeggen?” Iedereen in de zaal begint te knikken. Als de discussieleider vraagt hoeveel leerlingen het daarmee eens zijn, steekt meer dan driekwart zijn vinger op.

Boerenprotesten
Alhoewel al blijkt dat de meeste leerlingen niet zo geïnteresseerd zijn in wereldnieuws, zitten ze wèl op het puntje van hun stoel als het over het meest actuele onderwerp gaat: de boerenprotesten op het Malieveld. Dàt is wat leeft. En daar hebben ze hun mening over. Een leerling: “Misschien is het wel nodig om zover te gaan om aandacht van de media te krijgen. Dat je alleen op die manier het verschil kunt maken.” Al verdedigt Dirk het demonstratierecht van eenieder, hij vraagt zich wel af of dit de juiste manier is om in de pers te komen. Wilbert reageert: “Maak je maar geen zorgen, ik kan niet genoeg benadrukken dat wij op de redactie altijd maar dan ook altijd afwegingen zullen maken om iets te publiceren of niet. Wij laten ons niet verleiden om iets te schrijven wat we niet goed hebben uitgezocht of waar we als redactie niet achter staan.”

Mooie afsluiting van een discussie waarmee nogmaals duidelijk wordt dat Friesland rijk is aan een neutrale en onafhankelijke journalistiek.

Over Roadshow Persvrijheid
De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief waarbij scholieren samen met journalisten en/of politici de discussie aangaan over de grenzen van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Voorafgaand aan het bezoek van de journalist bereiden de leerlingen zich voor met gratis lesmateriaal en kranten op de deurmat. Meer blogs lees je hier: http://roadshowpersvrijheid.nl waar tevens de animatiefilm over persvrijheid is te zien. Wil je meer informatie over een Roadshow bij jou op school, stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bel naar 06-48959144.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top