Menu

Afwegingen in de media en verschillende perspectieven Featured

Afwegingen in de media en verschillende perspectieven

De Roadshow Persvrijheid was afgelopen woensdag te gast op het Joke Smit college. De havo- en vwo leerlingen van het volwassenenonderwijs waren met name geïnteresseerd in de werkwijze van de media. Waarom publiceren de media over het ene onderwerp veel en hoor je over het ander vrijwel niets? De leerlingen konden al hun vragen kwijt aan Senay Özdemir, initiatiefneemster van Roadshow Persvrijheid, en Wietse Pottjewijd, freelance journalist. 


 

Senay start het debat met de vraag via welke kanalen de leerlingen nieuws vergaren. Deze blijken ontzettend divers te zijn. Verschillende leerlingen van de multiculturele school volgen buitenlandse media. Senay vraagt een leerling met een Egyptische achtergrond wat de verschillen zijn tussen het nieuws in Nederland en Egypte. "In Egypte is er veel censuur. Je mag niet zomaar alles publiceren wat tegen het regime is. Er zijn heel veel verhalen die niet worden opgeschreven", aldus de leerlinge.

Meer leerlingen merken het verschillen met de Nederlandse en buitenlandse media. Zo heeft een leerling buitenlandse berichtgeving gezien over een mislukte landing van een vliegtuig van Turkish Airlines. In het Nederlandse nieuws kwam hij hier pas na lang zoeken een klein artikeltje over tegen. Hij vermoedt dat de bedrijfsbelangen van Turkish Airlines hier een rol in spelen, aangezien zij ook veel vluchten vanuit Nederland verzorgen. Senay vertelt hierop wat over bedrijfsbelangen in de media. "Uiteraard zullen bedrijven overal lobbyen, dus ook met de pers. In het filmpje toonden we aan dat men commercie en redactie zoveel mogelijk gescheiden probeert te houden. Maar ja, uiteraard heeft een uitgever ook bedrijfsbelangen. Advertenties in kranten moeten los staan van de inhoud, en daar zijn altijd wel heel veel discussies over", aldus Senay. Wietse benoemt dat bij de berichtgeving over het vliegtuig in Oekraïne de afstand een belangrijke rol speelt: "Hoe verder weg iets gebeurd, hoe minder het ons boeit." De leerling: "Turkish Airlines staat anders niet zo ver van ons af." Wietse: "Ik bedoel met afstand niet alleen de fysieke afstand. Het gaat ook om culturele afstand. Bij Amerika voelen we meer dan bij Oekraïne, omdat Amerika een westers land is." De leerling is nog niet overtuigd. "De crash van een klein vliegtuig in Congo een paar dagen geleden, komt anders wel in de media", benoemt hij. "Maar daar waren 23 doden, en in Oekraïne heeft iedereen het overleefd", merkt een andere leerling scherp op.

De discussie gaat nog even door, en het is duidelijk dat de leerlingen geïnteresseerd zijn in de vraag waarom er over bepaalde kwesties veel wordt gepubliceerd, en over andere niet. Wietse: "Op een redactie moeten continu keuzes worden gemaakt. Er komen duizenden nieuwsberichten binnen, en de redacteuren moeten hier hun afwegingen in maken." De leerlingen komen nog met enkele voorbeelden van onderwerpen waar ze naar hun mening te weinig over terug zien in de media. Wietse heeft een opmerking waar hij de leerlingen mee aan het denken zet: "Jullie weten ontzettend veel. Maar hoe komen jullie aan die informatie als het niet aan jullie wordt verteld? Je hebt dus wel de mogelijkheid om jezelf te informeren. Ik hoor mensen vaak zeggen dat de media niet over bepaalde onderwerpen schrijven. Als je goed kijkt, wordt er over veel onderwerpen geschreven, maar niet altijd in de prominente media. Je moet je goed realiseren wat jouw point of view is." Een leerling vraagt zich hierop af of het niet in alle gevallen zo is dat er maar een deel van het verhaal verteld wordt. Wietse: "Jazeker, dat is altijd zo. Je probeert als journalist zo objectief mogelijk te schrijven en doet aan waarheidsvinding. Maar er moeten altijd keuzes worden gemaakt. En niemand kan daarin 100% objectief zijn. Senay voegt toe: “Ook voor grote verhalen hebben we gelukkig genoeg aanbod in Nederland. Als je een heel groot achtergrondverhaal wilt lezen met zo veel mogelijk informatie, kun je een blad als de Groene Amsterdammer kopen. Die hebben verhalen van twintig pagina’s. Of de zaterdagbijlages van de grote kranten."

Senay sluit het debat af met een belangrijke boodschap. "We zitten hier met een ontzettend gemêleerd gezelschap. Ik zou zo onwijs blij zijn als één van jullie zou zeggen: ik ga de journalistiek in. De Nederlandse journalistiek is ontzettend blank, en dat blanke perspectief zie je uiteraard terug in de verhalen. Als de redacties gemêleerder worden krijg je ook meer visies op de redacties. De media zijn echt op zoek naar jullie."

Over Roadshow Persvrijheid 
De Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief waarbij scholieren samen met journalisten en/of politici de discussie aangaan over de grenzen van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Voorafgaand aan het bezoek van de journalist bereiden de leerlingen zich voor met gratis lesmateriaal dat wordt verzorgd door Stichting Nieuws in de klas. Meer blogs lees je hier: http://roadshowpersvrijheid.nl waar tevens de animatiefilm over Persvrijheid is te zien. Wil je meer info over een Roadshow bij jou op school, stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top